tomcode

Nézd a világot fotókon keresztül!-avagy hobbifotózás és más érdekességek

Radioaktivitás

  Napjaink egyik legérdekesebb témája mostanság, -és sajnos ismét aktualitása is van- a sugárszennyezés. A Japánban nemrégiben történt 8,9-es - azóta 9-esre minősítették-csak nem rosszak a műszereik?- Richter skála szerinti erősségű földrengés, majd az azt követő szökőár, mint köztudott, megrongálta a fukushimai atomerőmű egyik blokkját. Azóta több robbanás is történt az erőműben. A hivatalos információk szerint nincs ok az aggodalomra, de vajon valóban nyugodtak lehetünk?

Fukushima-1  


  Eleinte Csernobilban sem volt ok az aggodalomra...Később kiderült, hogy a sugárszennyezés az erőmű egyes pontjain elérte a 20000 R/h-t. (Az emberi szervezetre gyakorolt halálos sugárdózis 500 R/h 5 óra alatt!)
Igazából a baj nem is ezzel lenne, mert ez csak az ott dolgozók egészségét veszélyezteti leginkább. Hanem a probléma az un. radioaktív kihullás mértéke. Ez azt jelenti leegyszerűsítve, hogy a felrobbant atomerőműből kiszivárgó, kilökődő radioaktív anyagok milyen messzire kerülhettek az erőmű falain kívülre. Ebben nagy szerepet játszanak a robbanás erősségén kívül a természeti elemek, mint például a szél és az eső. A radioaktív részecskéket a szél felkapja és szétszórja, akár nagy távolságokra is viheti. S, hogy mennyire messzire? Attól függ, milyen irányú és erősségű a szél, illetve, hogy mikor és hol jelenik majd meg a csapadék. Az eső és a hó pillanatok alatt visszajuttatja a részecskéket a földfelszínre, s mivel ezeknek az anyagoknak a felezési ideje a néhány órától a több milliárd évig is terjedhet, tartósan fertőzötté teheti a környezetet. 
'' (A felezési idő az az időtartam amely alatt az adott anyag fele elbomlik, ugyanannyi idő múlva a megmaradt félnek a fele bomlik el és így tovább. (Néhány radioaktív anyag felezési ideje több milliárd év, az ilyen anyagok még viszonylag nagy mennyiségben fordulnak elő Földünkben.))''
  Az igazsághoz hozzátartozik azért, hogy a csernobili balesetnél a kommunista rendszer igencsak titkolni kívánta volna az esetet, de nagysága miatt azt nem sokáig lehetett. Sokáig ellentmondó hírek érkeztek, sőt a különböző vizsgálóbizottságok jelentései is többnyire ellentmondtak egymásnak, de végezetül kijelenthető, hogy a baleset kicsit több volt, mint ami. A katasztrófa pontosabb kifejezés. Manapság már csak így ismerjük.

A csernobili 4-es blokk a robbanás után...


...és most. Betonszarkofágot építettek rá.

  Nos reménykedünk, hogy ami Fukushimában történt még csak meg sem közelíti az imént említett ''balesetet'', és van annyi tisztesség a japán szakemberekben és politikusokban, hogy az igazat és csakis az igazat mondják a világnak. Persze jól felfogott érdekeik is ezt kívánják, hiszen ha később derülnének ki dolgok, azokkal maguk ellen fordítanák a világ közvéleményét, ráadásul ha baj van, jobb korábban megtenni a megfelelő óvintézkedéseket. Most még mindig megvan az a joguk és lehetőségük, hogy a természetre fogják a tragédiát, és akár közös összefogással, mindenki a legjobb tudása szerint segíti őket, de ha ebből komoly probléma adódik, amit nem mondanak el, azt már az eső sem mossa le róluk.

  Na, azért persze ne feltételezzünk ilyet senkiről; nem is szabad vádaskodni látatlanban. Már nem azt a világot éljük...
  S, hogy kicsit nyugodtabban éljük mindennapjainkat, ne pedig az újabban felröppent atomtól való félelem árnyékában, az itt következő írást elolvasva kissé átfogóbb képet kaphatunk a radioaktivitás fogalmáról, gyakorlati hasznosításáról, a szervezetünkre gyakorolt hatásairól, és azokról a tévhitekről, hogy Csernobil vagy az atomerőművek végeznek ki minket. (Megjegyzem: a csernobili katasztrófától volt a Szovjetúnióban nagyobb mértékű nukleáris szennyezés is-lásd majaki, vagy közismertebb nevén Kizitim-katasztrófa-, ahol a csernobili szennyezés közel kétszerese történt; de ezt még jobban titkolták, s a mai napig igen kevés információnk van róla!)

  Radioaktivitás:

http://www.bgeger.hu/letolt/fizika/radioaktivitas.pdf


  Ha pedig részletesen érdekel a csernobili katasztrófa, itt találsz róla nagyobb írást :
  ( Itt belenézhetsz a majaki szennyezés körülményeibe is. Annyit elárulok, hogy felháborító, ami itt történt!)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Csernobili_atomkatasztr%C3%B3fa

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 12
Heti: 102
Havi: 315
Össz.: 45 929

Látogatottság növelés
Oldal: Radioaktivitás
tomcode - © 2008 - 2018 - tomcode.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »